Prothetiek

Wanneer u 1 of meerdere tanden en kiezen mist, zijn er diverse mogelijkheden. Een gebitsprothese ook wel kunstgebit genoemd, behoort tot één van deze mogelijkheden. Er bestaan verschillende gebitsprothesen; een partiële prothese, een volledige prothese, een prothese op drukknoppen en een implantaatprothese.

Er zijn twee soorten partiële prothesen; een kunsthars prothese of een frame prothese. Een plaat prothese bestaat geheel uit kunststof en vervangen 1 of meerdere ontbrekende tanden en/of kiezen. Een frame prothese is ook een partiële prothese maar heeft een metalen basis met ankers waardoor deze steviger is en beter op zijn plek kan blijven zitten.

Een volledige prothese vervangt alle tanden en kiezen. De prothese bestaat volledig uit kunststof.

Een prothese met drukknoppen, kan soms effectief zijn, maar moet wel mogelijk zijn. In sommige gevallen kunnen de wortels van de hoektanden (mits deze nog sterk genoeg zijn) bespaard blijven ondanks dat u een volledige prothese krijgt. In dat geval laat de tandarts de wortels van de hoektanden in de kaak zitten zodat er later kapjes op kunnen worden geplaatst met drukknopjes wat meer houvast kan creëren voor uw gebitsprothese.

Een implantaatprothese is een volledige prothese met een steg of drukknop constructie op de implantaten en in de prothese waardoor u de prothese erop vast kunt klikken, ook wel een klikgebit genoemd. Het voordeel van een implantaatprothese is dat dit een stevige en vaste constructie is waardoor u goed kunt eten en praten. Daarnaast is de prothese gewoon uitneembaar waardoor het reinigen ook eenvoudig is.

Dominique is een zeer ervaren Klinisch Prothese Technicus. Hij is sinds 1 september elke woensdag in onze praktijk aanwezig om alle patiënten te voorzien van een goed passende prothese. Daarnaast kan hij u voorzien van alle nodige informatie omtrent prothesen. Dominique voert het prothesewerk uit namens Tandtechnisch Laboratorium Excent waar wij mee samenwerken. Hierdoor kunnen wij de kwaliteit van het prothesewerk nog meer verbeteren voor onze patiënten.

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen over een gebitsprothese, neemt u dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag.