Taakdelegatie mondzorg

Voorbehouden handelingen in de mondzorg

Aan de tandarts voorbehouden handelingen zijn: heelkundige handelingen (bijvoorbeeld boren en wortelkanaalbehandelingen uitvoeren), verdoven, onder narcose brengen, röntgenfoto’s maken en medicijnen voorschrijven. Deze handelingen moeten binnen zijn deskundigheidsgebied vallen en de tandarts moet bekwaam zijn om ze uit te voeren. Bij ons werken 1 mondhygiënist, 1 preventieassistent en 1 paro preventieassistent. Zij zijn allen bevoegd om bepaalde voorbehouden handelingen te mogen verrichten met uw toestemming.

Taakdelegatie voorbehouden handelingen wat is dat?

Binnen de tandheelkunde bestonden een aantal behandelingen die alleen door een tandarts mochten worden uitgevoerd. Tegenwoordig mag echter een deel van deze behandelingen door hulppersoneel worden uitgevoerd. Het betreft het maken van röntgenfoto’s, het geven van verdoving en het boren en vullen van (kleine) gaatjes. Bepaalde voorbehouden handelingen mogen door een tandartsassistente worden uitgevoerd. Voorwaarde is dat u als patiënt daar toestemming voor geeft dat de medewerker zich bekwaam voelt en wettelijk bevoegd is. Dit laatste wordt verkregen door periodieke nascholing. Vanaf het moment dat taakdelegatie van voorbehouden handelingen mogelijk was, heb ik dit binnen de praktijk ingezet. Taakdelegatie maakt het werk voor alle medewerkers in het team afwisselender en voor u als patiënt zorgt het ervoor dat er geen wachtlijsten ontstaan en op korte termijn zorg kan worden geboden.

Het uitvoeren van een periodieke controle en tandsteen verwijderen valt niet onder de voorbehouden handelingen en worden in de praktijk mede door de preventieassistentes uitgevoerd.

Zonder taakdelegatie is het runnen van een hedendaagse tandartsenpraktijk niet meer mogelijk.

Ons team verleent u met liefde en aandacht alle mondzorg die u nodig heeft.